Jeugdagent Tiemen: bekend gezicht binnen en buiten het RvEC

‘Zou er iets bij het RvEC aan de hand zijn? Er staat weer een politieauto voor de deur.’ Het is de auto van jeugdagent Tiemen ter Heide. “Bijna iedere week ben ik in het RvEC te vinden”, zegt hij. “Niet omdat daar van alles aan de hand is, maar om preventief en laagdrempelig in contact te zijn met de jeugd en met de medewerkers. Geen leerling is van slag als ik in uniform de school binnenstap. Integendeel, veel leerlingen kennen me inmiddels en begroeten me vrolijk. In het weekend kom ik – in mijn werk als horecacoördinator vanuit de politie – dezelfde jongens en meiden vaak tegen in het centrum. Dan is het fijn dat we elkaar al kennen. Mijn uniform draagt bij aan een stukje veiligheid en vertrouwen. Samen zorgen we voor een veilige omgeving, binnen en buiten de school.”

Eén keer per twee weken heeft Tiemen een spreekuur op locatie Voltastraat. “Zowel op het RvEC als bij Wolfsbos organiseer ik een spreekuur op één van de schoollocaties. Ik vind het belangrijk dat ik de Hoogeveense jongeren ken én dat ze mij kennen. De schoolbezoeken zijn onmisbaar in laagdrempelig contact, korte lijntjes en vroegtijdig signalen oppikken”, zegt Tiemen. Antje Bakker, afdelingsleider van de tweedejaars vmbo- en mavo-leerlingen, vult aan: “Als er iets speelt in een klas of bij een leerling, dan is het fijn dat we Tiemen kunnen bellen en met hem kunnen sparren. Dat korte lijntje is heel prettig. School moet een fijne en veilige omgeving zijn. Daar dragen we met z’n allen aan bij. Onlangs hebben we contact gehad over wat we als school kunnen doen als ongewenste gasten ons schoolgebouw binnenkomen. Uiteindelijk hebben we iets opgesteld waarmee we iemand de toegang tot het schoolterrein kunnen ontzeggen.”

Aandacht voor hypes

“Soms kom ik ook gewoon even langs om te buurten: alles goed hier?”, vervolgt Tiemen. “En we praten regelmatig over nieuwe hypes en ‘pesttrends’. Bijna elke maand is er wel een nieuwe hype op TikTok. Die hypes zijn populair onder jongeren, maar er zitten best gevaarlijke challenges tussen.” Antje: “We hadden laatst ook te maken met de zogeheten Gossip Girl-accounts, waarop roddels over leerlingen en docenten worden verspreid. Jongeren zijn zich onvoldoende bewust van de gevolgen van online pesten en het doorsturen van foto’s. Daarom is het belangrijk dat we hierover in gesprek blijven met de jongeren. Op school, maar natuurlijk ook thuis.”

In gesprek over de digitale wereld

Volgens Tiemen hebben ouders vaak geen idee wat zich allemaal afspeelt in de digitale wereld van hun kinderen. En dat terwijl die online wereld vaak de plek is waar ruzies en vechtpartijen ontstaan. “Wist je dat illegaal vuurwerk tegenwoordig via Snapchat en Telegram wordt verkocht? De meeste ouders weten niet wat hun kinderen online uitspoken. Dat zou ik graag anders zien. Als ouder moet je willen weten wat je kind online beleeft. Neem eens samen de online dag door en bespreek online normen en waarden: wat plaats je wel en wat plaats je niet? Daar kun je echt een verschil maken. Als agent kan ik pas ná een incident meelezen. Dan is het vaak al te laat.”

Dit artikel is gepubliceerd in de wintereditie van Ouders van Roelof. Wil je meer artikelen lezen? Dat kan via de link hieronder. 

Ouders van Roelof winter 2023

Menu