Praktijkonderwijs

In het kort

Een wasserette, een winkel, een woonhuis… ons schoolgebouw aan de Voltastraat heeft prachtige praktijklokalen. Ga jij naar het praktijkonderwijs, dan krijg jij les in mooie ruimtes met de nieuwste voorzieningen. Als je op een gewone schooldag de school binnenstapt, dan zie je overal leerlingen van twaalf tot negentien jaar druk aan de slag. Ze zijn aan het koken in de keukens, kloven hout in het arbeidtrainingscentrum (ATC) of tuinieren buiten in de kassen. Onze leerlingen leren dus echt in de praktijk. Natuurlijk krijg je ook theorielessen. Daarbij leer je uit boeken én online met je eigen Chromebook.

Begeleiding naar zelfstandigheid

Bij ons op school krijg je allerlei vakken van verschillende docenten. De meeste theorielessen krijg je van je mentor, die jou ook begeleidt. Ons doel is jou voor te bereiden op een baan of korte beroepsopleiding die bij jou past. We helpen je zo zelfstandig mogelijk te worden. Daarom besteden we veel aandacht aan zelfstandig wonen, werken en leven. Ook staan we stil bij hoe je je vrije tijd goed kunt besteden.

Diploma en certificaten

Je schoolloopbaan op het praktijkonderwijs wordt afgesloten met het landelijk erkende ‘diploma praktijkonderwijs’. Dit krijg je als je voldoet aan de volgende punten:

  • Je bent gegroeid in de vakken Nederlands, rekenen en burgerschap.
  • Je hebt bewijzen van certificaten en werkstukken verzameld.
  • Je hebt je stages goed doorlopen.
  • Je hebt een goed eindgesprek gevoerd.
  • Je bent voldoende aanwezig geweest op school.

Op het praktijkonderwijs kun je certificaten halen die passen bij wat jij later wilt doen. Je kunt bijvoorbeeld je heftruckcertificaat halen of een landelijk erkend VCA-diploma. Een branchegericht certificaat of een mbo-diploma niveau 1 (Entree) kan ook. Dit vergroot je kansen bij het vinden van een stageplaats of baan.

We blijven je helpen

Ook nadat je bij ons van school bent, blijven we je graag helpen. Bijvoorbeeld met een coach die jou op je werkplek begeleidt. Daarnaast kun je iedere dinsdagavond naar onze avondschool. We openen dan onze deuren voor iedereen die iets wil leren. We helpen je dan bijvoorbeeld met het halen van je autotheorie-examen of je vervolgopleiding. Je bent ook welkom op de avondschool als je nog bij ons op school zit.

Ondersteuning door Europees Sociaal Fonds

Ons praktijkonderwijs doet mee aan de projecten van het Europees Sociaal Fonds (ESF). Als school worden we financieel ondersteund vanuit het ESF, door deel te nemen aan de volgende activiteiten:

  • Arbeidskundig onderzoek/Assessment: we onderzoeken of leerlingen arbeidsrijp zijn en zo niet, waar extra ondersteuning nodig is.
  • Arbeidtrainingscentrum: als voorbereiding op de externe stage oefenen leerlingen in ons ATC.
  • Branchegerichte cursussen: in ons praktijkonderwijs bestaat de mogelijkheid om branchegerichte erkende certificaten te halen.
  • Begeleiding/nazorg voor leerlingen die de school verlaten hebben: leerlingen hebben twee jaar recht op nazorg. Dit geldt voor alle leerlingen die de school verlaten richting werk of een vervolgopleiding.
Menu