De onderbouw

De eerste twee jaren bij ons op school noemen we de onderbouw. Het thema in het eerste schooljaar is: wie ben ik en wat kan ik? Samen zoeken we uit wat jij leuk vindt en waar je goed in bent. Het tweede jaar staat in het teken van het thema: wat voor werk is er? Dan kijken we samen welke beroepen en vervolgopleidingen passen bij jouw kwaliteiten en talenten.

Theorie en praktijk

In de onderbouw krijg je theorie- en praktijkvakken. Theorievakken zijn bijvoorbeeld Nederlands, rekenen, Engels en CuMa (cultuur en maatschappij). Voorbeelden van praktijkvakken zijn koken, groenvoorziening, textiel en tekenen, verzorging en hout- en metaalbewerking. Aan het eind van het tweede schooljaar maak je een keuze voor één van deze branches.

Arbeidtrainingscentrum

Om te kunnen werken, heb je bepaalde vaardigheden nodig. Daarom testen we in het tweede jaar jouw arbeidsvaardigheden. Hierdoor weet je precies in welke dingen je goed bent en wat je nog moet oefenen. Dat oefenen kun je doen in ons eigen arbeidtrainingscentrum (ATC). Het ATC is een ‘echt’ bedrijf in de school. Je werkt hier voor bedrijven uit de omgeving. Je doet bijvoorbeeld inpak- of magazijnwerkzaamheden. In het ATC leer je hoe het er bij een bedrijf aan toe gaat. Zo leer je bijvoorbeeld om op tijd te komen en hoe je moet omgaan met een baas en collega’s. Op deze manier maken we het makkelijker voor je om na school aan het werk te gaan.

Werken aan jouw doelen

In alle leerjaren werken we met een MOP: Mijn Ontwikkelings Plan. We gebruiken het MOP om samen met jou en je ouders doelen te stellen. Voorbeelden van doelen zijn verantwoordelijkheid, samenwerken en werkhouding. In het MOP schrijven we wat je al kunt en waaraan je nog moet werken. We kijken regelmatig hoe het met jouw doelen gaat en wat je nodig hebt om die te bereiken. Het MOP is dus heel handig om jouw ontwikkeling te volgen.

Dakpanklas

Ga je naar het praktijkonderwijs, maar denkt je docent dat je het vmbo misschien wel aankunt? Dan hebben we speciaal voor jou de dakpanklas. Na deze brugklas kun je misschien alsnog naar het vmbo met extra begeleiding. Dat noemen we leerwegondersteuning (LWOO). In de dakpanklas krijg je les van leerkrachten van het praktijkonderwijs én het LWOO. Je volgt ook een aantal theorie- en praktijklessen op het LWOO. Aan het eind van het eerste jaar beslis je, samen met je mentor, of je overstapt naar het LWOO. Je komt dan in de tweede klas van het vmbo, gewoon op locatie Voltastraat.

Menu