Uitwisseling 2024: Italiaanse leerlingen in Hoogeveen

Vorige maand bezochten vmbo-leerlingen het Italiaanse Ladispoli voor een uitwisseling. Afgelopen week mochten we de Italiaanse leerlingen en docenten ontvangen in Hoogeveen. Het was een geweldige week. Een sfeerverslag:

Dinsdag 9 april

De leerlingen en docenten kwamen aan op Schiphol en vervolgden hun reis naar Hoogeveen. Daar werden ze op het station onthaald voor de Nederlandse leerlingen en hun ouders. Samen liepen ze naar locatie Voltastraat waar een hapje en drankje voor hen klaar stond. Na een officieel welkomstwoord kregen ze het programma voor de uitwisseling in Nederland uitgereikt. Het Hollandse broodje kroket smaakte prima en daarna was het tijd voor het eerste bezoek aan het Nederlandse gastgezin. Dat is voor de betrokken leerlingen én ouders altijd een spannend moment.

Woensdag 10 april

Woensdag stond de schooldag op het programma. De dag werd sportief afgetrapt in het Activum. Tijdens het ‘chagrijnenspel’ werden de leerlingen flink uitgedaagd. Daarna wandelde de groep terug naar locatie Voltastraat. Op school gingen de leerlingen creatief aan de slag met klompjes schilderen. Ook gingen ze samen naar de klas van de Nederlandse leerling. Ter voorbereiding op de andere programmaonderdelen kregen de leerlingen tijdens een presentatie informatie over Anne Frank en voormalig kamp Westerbork. Na de lunch brachten we een bezoek aan het herinneringscentrum. De RvEC-leerlingen gaven in het Engels informatie aan de Italiaanse leerlingen. Na de hele middag in het voormalig kamp te hebben vertoefd, ging de reis weer naar Hoogeveen.

Donderdag 11 april

Een volgeplande dag in Amsterdam! Eerst brachten we een bezoek aan het Rijksmuseum waar we een leuke en interessante rondleiding kregen. Na de lunch werden we bij het Anne Frank huis verwacht. Via een audioguide kregen de leerlingen een indrukwekkend kijkje in het leven in het Achterhuis. Na dit bezoek namen we de trein terug naar Hoogeveen.

Vrijdag 12 april

Vrijdag stond opnieuw een bezoek aan Amsterdam gepland. Na een bezoek aan en rondleiding in het Van Gogh Museum volgde een fijne wandeling. De leerlingen liepen via de magere brug, het nationaal Holocaustmonument en de bloemenmarkt en hadden zelfs nog even tijd om te shoppen. Daarna was het tijd om weer naar Hoogeveen te reizen.

Zaterdag 13 april

Nadat we eindelijk konden uitslapen, startten we de dag sportief – en volop in het zonnetje – met het spel ‘levend stratego’. Na de lunch in het bos gingen we naar Giethoorn. Even rondwandelen en daarna varen met fluister(bots)bootjes. We sloten de dag af met een lekker ijsje.

Zondag 14 april

De Italiaanse leerlingen brachten de zondag door in het gastgezin. Ieder gezin heeft een leuk uitje bedacht. Bijvoorbeeld naar het zwembad, bowlen, karten, shoppen in Groningen, Slagharen, tulpenvelden bekijken en familiebezoek.

Maandag 15 april

In Echten hebben we onze sportieve kant laten zien tijdens verschillende activiteiten. Zo gingen we lasergamen, klimmen, spelen in het indoorpark en bowlen. ’s Avonds was het afscheidsfeestje op school: een mooi feestje met lekker eten en veel dansende leerlingen.

Dinsdag 16 april

Op school werd afscheid genomen van de ouders uit de gastgezinnen. Daarna werd per bus een bezoek gebracht aan het Zuiderzeemuseum waar de leerlingen opdrachten maakten. De reis ging vervolgens naar Volendam waar nog de laatste souvenirs werden gekocht. Na een patatje en snack werd het laatste stukje naar Schiphol afgelegd. Het afscheid kwam toen toch wel heel dichtbij. Met betraande gezichten namen de leerlingen afscheid van elkaar. De uitwisseling zit erop. We hebben ervan genoten en kijken terug op een zeer geslaagde uitwisseling. Een ervaring die ons altijd zal bijblijven!

Menu