Bella Italia: een verslag van de werkweek

Leerlingen en docenten kijken jaarlijks uit naar de werkweken in het buitenland. Terecht, want zo’n werkweek is een onvergetelijke ervaring. Een groep vmbo-leerlingen neemt deel aan een uitwisseling met leerlingen uit Ladispoli. De werkweek in Italië zit er helaas weer op. Gelukkig hebben we het sfeerverslag én de foto’s nog. 

Maandag 4 maart

19 leerlingen en begeleiders stonden klaar op Rotterdam Airport voor de vlucht naar Italië. Reizen met het vliegtuig was voor een aantal leerlingen de eerste keer. “Kan zo’n ding ons allemaal wel houden?” Het vliegtuig landde om 19.00 uur op vliegveld Fiumicino waar we hartelijk werden ontvangen door Italiaanse leerlingen. De eerste real life ontmoeting met de leerlingen van de uitwisseling, spannend! Vervolgens zijn we met de bus naar school gegaan. Bij school werden de leerlingen door hun ‘Italiaanse ouders’ ontvangen en meegenomen naar huis.

Dinsdag 5 maart

Deze dag stond in het teken van de officiële ontvangst in de school, Corrado Melone en het verkennen van Ladispoli. Natuurlijk begon de ontvangst met de volksliederen van Nederland, Italië en Europa. Alles onder begeleiding van het blokfluitorkest van school. De directeur van de school, Ricordo Agressti, verwelkomde ons. Alle leerlingen werden persoonlijk door hem begroet en kregen een hoodie. Dat is lekker handig voor in Rome, je bent dan goed herkenbaar. Daarna volgde een uitgebreide lunch met heerlijke Italiaanse gerechten gemaakt door de ouders. Na de lunch volgde de verkenning van Ladispoli. Een bezoek aan de zee hoort daar zeker bij. Na een rondleiding door de stad onder begeleiding van twee mensen van het toeristenbureau konden de leerlingen zelf aan het werk met het maken van opdrachten. Na de opdrachten gingen de leerlingen naar hun gastgezin voor een uitgebreide Italiaanse maaltijd.

Woensdag 6 maart

Rond half 9 werden we bij het station Ladispoli-Cerveteri verwacht voor ons eerste bezoek aan de stad Rome. De eerste stop was het Colosseum. De reis ging met de trein en metro. Voordat we bij het Colosseum naar binnen konden, moesten we nog even wachten. Nu ga je natuurlijk uit van mooi weer in Italië. De zon scheen ook wel lekker. Maar toen… een hagelbui en helaas geen kort buitje! De meesten hadden de regenjas en paraplu thuis gelaten, dus gingen velen nat het Colosseum in. Gelukkig scheen de zon snel weer en konden de kleren weer opdrogen.

Het Colosseum is zowel van buiten als van binnen een indrukwekkend gebouw. Na de lunch, met zicht op het Colosseum, vervolgden we onze route via het Forum Romanum. Na dit bezoek wandelden we naar de Trevifontein om vervolgens via de Spaanse Trappen met de metro naar het belangrijkste spoorwegstation van Italië ‘Termini’ te gaan. Reizen met de metro is wel een dingetje. Het was er megadruk. Het laatste deel van de reis was per trein naar Ladispoli. De ouders wachtten daar de leerlingen op om naar huis te gaan. Het was ondanks de hagelbui een heel geslaagde dag.

Donderdag 7 maart

Tweede dag in Rome. Een bezoek aan het Vaticaan stond op het programma. Dit jaar hadden we een beetje mazzel. Een van de Italiaanse ouders werkt bij de politie en zorgde ervoor dat wij als groep niet twee uur in de rij hoefden te staan, maar via een zij-ingang naar binnen konden. Natuurlijk was er wel weer een security check. Na een bezoek aan de Sint-Pietersbasiliek werd de toren van de kerk beklommen. Het was weer een hele klim van 551 treden. Daarna krijg je natuurlijk wel ‘honger’, dus werd er geluncht op het Sint Pietersplein. Op het Piazza Navona werd een aantal beelden door middel van opdrachten verder bestudeerd. Na een bezoek aan het Pantheon en Piazza Navona werd de trein naar Ladispoli genomen. Hier wachtten de ouders ons alweer op.

Vrijdag 8 maart

Het was vrijdag internationale vrouwendag en ook de dag dat Vera jarig was. Ze werd toegezongen en lekker in het zonnetje gezet. Ouders brachten ons deze dag naar Cerveteri. In Drenthe hebben we hunebedden. In Cerveteri hebben ze een complete dodenstad. De Etrusken woonden hier lang geleden. In Cerveteri stad woonden de mensen. Ze geloofden in een leven na de dood. In het vulkanische gesteente werden tombes uitgehakt. Het is een groot gebied met heel veel tombes waar je doorheen kunt wandelen. We maken wel onze kilometers. De geschiedenislessen hebben de leerlingen deze week wel gehad. We kregen twee filmpjes te zien over hoe de Etrusken hier leefden, waarna de Italiaanse leerlingen nog meer vertelden over verschillende onderwerpen van de Etrusken. Ook werden er opdrachten gemaakt over de tombes. Na de lunch werd het pas echt spannend. Wandelen door de bush bush buiten het park. Rond een uur of vijf kwamen de ouders ons weer ophalen. Het was weer een indrukwekkende dag.

Zaterdag 9 maart

De eerste dagen van het verblijf in Italië was het weer wat wisselvallig. Zo nu en dan zon en wolken. In de nacht van vrijdag op zaterdag passeerde een neerslag front Ladispoli en omgeving. De outdoor/klimactiviteit ging helaas niet door. De activiteit werd vervangen door bowlen in een entertainmentcentrum. De leerlingen gingen actief aan de slag. Daarna was er in de gamehal van alles te beleven.

Zondag 10 maart

Vandaag was ‘de familiedag’. Leerlingen deden in het gastgezin verschillende dingen. Sommigen zijn naar een dierentuin geweest, anderen gingen naar Rome en weer anderen gingen naar een springpark en trampolinepark.

Maandag 11 maart

De laatste dag alweer. Wat gaat het snel. Het vliegtuig vertrok rond 22.00 uur. De ouders haalden ons weer op uit Rotterdam. Elke leerling werd bij huis afgeleverd. Het was een zeer succesvolle en gezellige week waar leerlingen veel hebben gezien en geleerd.

Menu