MEP 2024: we zijn begonnen!

Jaarlijks doet het RvEC mee aan het Model European Parliament (MEP). Het MEP is een onvergetelijke ervaring waarin jongeren uit heel Nederland leren over democratie en Europese samenwerking. Mediateam Roselyn Arling, Matthijs Bosscher en Frits Okken doet verslag van de aftrap van MEP 2024.

MEP 2024, het is weer begonnen! Met ruim 60 leerlingen uit 4-VWO op het gemeentehuis van Hoogeveen, volgde vanochtend een mooie aftrap door burgemeester Loohuis. Vervolgens is de MEP-dag begonnen. Iedereen heeft er veel zin in en doet erg enthousiast mee. Een dag waar alle leerlingen het zelf gaan meemaken en leren hoe het is om in de politiek te zitten.

MEP, wat is dat nou eigenlijk? Het is een jaarlijkse activiteit van GMF voor leerlingen uit 4-VWO. Tijdens MEP wordt als het ware het Europees Parlement nagespeeld door leerlingen. Er zijn meerdere groepen leerlingen. Elke groep moet gaan nadenken over een bepaald probleem. Dat hebben ze afgelopen donderdag en vrijdag gedaan binnen hun commissie op school. Daarvoor hebben ze alle problemen en oplossingen onderzocht en uiteindelijk is er een bepaalde resolutie uitgekomen. Elke commissie legt dit via speeches voor aan alle aanwezigen in de zaal, waarna de leerlingen met elkaar hierover gaan discussiëren. Uiteindelijk volgt er een stemming, waar elke commissie mag stemmen. Als het merendeel van de stemmen voor is, dan is de resolutie aangenomen. De aangenomen resolutie mag uiteindelijk door naar de provinciale MEP. Daar houdt het niet bij op, want als ze daar ook de beste zijn, kunnen ze zelfs door naar nationaal (Den Haag) en zelfs internationaal (bijvoorbeeld Brussel).

Wie van onze leerlingen het Roelof van Echten College mag gaan vertegenwoordigen op het provinciale MEP in het gemeentehuis van Assen, we gaan het zien. Aan het enthousiasme en de inzet van de leerlingen zal het in ieder geval niet liggen.

Menu