Hoofdprijs voor technasiumleerlingen: € 10.000,- voor hun oplossing voor voedselvraagstuk

Tien teams met technasiumleerlingen van drie Drentse VO-scholen kwamen vrijdag samen in het provinciehuis in Assen. Daar vond de finale van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ plaats: de Dragons’ Den. Ook leerlingen van het Roelof van Echten College (RvEC) waren vastbesloten om de jury te overtuigen van hun idee en oplossing voor actuele vraagstukken rondom het thema voedsel. Met succes, want ze wonnen de hoofdprijs en de prijs voor het meest vernieuwende idee! 

De scholenchallenge begon in september al met een hackathon. Leerlingen werkten toen dertig uur non-stop aan een oplossing voor een voedselvraagstuk vanuit één van vijf invalshoeken: logistieke vraagstukken, gamification, landbouwinnovatie, circulariteit of verleiden en verlokken. De acht weken daarna werkten de teams op school verder aan de uitwerking van hun idee. Tijdens de Dragons’ Den presenteerden alle teams hun idee aan de jury, bestaande uit: Bouke Bosgraaf (Techniekpact), Ivet Panjer (TastyBasics), Bob Bergsma (directeur Ondernemend Assen) en Jetta Klijnsma (commissaris van de Koning Drenthe). Zij kregen de meest uiteenlopende ideeën voorgeschoteld, zoals prototypes, sapjes en een heus tienerkookboek.

Hoofdprijs

In iedere provincie is één hoofdprijs van € 10.000,- uitgereikt. Deze geldprijs is bedoeld om het winnende idee door te ontwikkelen en uit te voeren. Het team kan bijvoorbeeld materialen of cursussen aanschaffen of een expert inhuren. RvEC-team De Buitenvaart – bestaande uit Gabri van Elswijk, Julius Zantingh, Berend van Oosterom, Joshua Bikker, Niels Dolsma en Dennis Schoterman – ging er met de winst vandoor. Zij hebben zich de afgelopen weken verdiept in een nieuwe landbouwinnovatie: de inzet van acetaat in de landbouw. Volgens de leerlingen zou acetaat een vervanger kunnen zijn voor de fotosynthese. Dit zou inhouden dat gewassen niet meer (volledig) afhankelijk zijn van zonlicht. “Een vernieuwend idee”, sprak de jury. “Het team wist ons tijdens het beantwoorden van de vragen goed te overtuigen.” Het team mag dit idee de komende periode verder uitwerken.

Meest vernieuwende idee

Naast de hoofdprijs zijn er ook prijzen uitgereikt voor ‘Beste pitch’ en ‘Meest vernieuwende idee’. Het team van De Nieuwe Veste uit Coevorden ging ervandoor met de prijs voor ‘Beste pitch’. De prijs voor ‘Meest vernieuwende idee’ ging naar team ViriFu van het RvEC, bestaande uit Mathijs Dingshoff, Thijs Zanting, Lara Yusif, Yara Zoer, Eljada Ranck, Esther Nijland, Angelica Minnema en Danique Helder. Zij bedachten een systeem om samen met scholen, hoveniers en boeren GFT-afval van scholen in te zamelen en te vergisten. De opgewekte energie gaat terug naar de scholen. De jury vond dit een mooie vorm om circulariteit op school te promoten: “Een goed initiatief om afvalscheiding op school mogelijk te maken.”

Foto’s: Marcel J. de Jong

Menu