Ruim 1.000 jongeren naar Techniek Tastbaar

Ruim 1.000 leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs kwamen vrijdag 3 november naar het Alfa-college om actief kennis te maken met de 7 werelden van techniek. Kennismaken met techniek en dan vooral zelf aan de slag gaan is een heel praktische manier om jongeren te laten proeven aan alle facetten van techniek. Naast de bezoekers waren ook de deelnemende bedrijven enthousiast.

Net als bij de voorgaande edities was het een drukte van jewelste in de techniekvleugel van het Alfa-college waar maar liefst veertig deelnemende bedrijven en instellingen uit de regio aanwezig waren om de jongeren te enthousiasmeren voor hún techniek. Van het leggen van ondergrondse bekabeling, het manoeuvreren op een scootmobielparcours, het lassen van een zonnebloem, het openknippen van een auto, het timmeren, dakdekken en schilderen van een telefoonstandaard tot het aansluiten van een stroomcircuit en nog veel meer. Er was van alles te doen, binnen én buiten.

Zaadjes planten

Ook dit jaar vielen de activiteiten van de bedrijven in de smaak bij de jongeren: er werd met veel enthousiasme gewerkt en ze namen veel leuke werkstukjes mee naar huis. Deelnemende bedrijven zijn enthousiast en willen graag hun techniek delen met de jeugd: “Wij doen mee omdat we hopen dat we een zaadje hebben geplant dat in de loop van de toekomst gaat kiemen, zodat jongeren eerder kiezen voor een loopbaan in de techniek”, aldus Miranda Doorgeest van Strukton Rail, die voor het eerst deelnam.

Techniek in de toekomst

Techniek Tastbaar wordt georganiseerd door STO (Sterk Techniek Onderwijs). “De vraag naar technici blijft groeien, maar steeds minder jongeren kiezen voor een opleiding in de techniek, veelal door onbekendheid van de mogelijkheden binnen techniek. Daarom brengt Techniek Tastbaar de bedrijven naar de jongeren toe zodat de techniek dichterbij komt en meer in de belevingswereld van de jongeren komt”, aldus STO-projectleider Esther Aarse. Lieneke Vreugdenhil, directeur onderwijs bij het Roelof van Echten College, vult aan: “Techniek Tastbaar vormt een uitgelezen moment voor onze leerlingen om kennis te maken met techniek. Vaak hebben ze nog geen reëel beeld van wat techniek inhoudt en hoe breed het eigenlijk is.”

Menu