RvEC-leerlingen veroveren publieksprijs bij dertig uur durende hersenkraker

Technasiumleerlingen van het RvEC deden afgelopen week mee aan de hackathon ‘Wij hebben de toekomst’. In totaal deden bijna 300 scholieren van verschillende VO- en mbo-scholen uit Drenthe, Friesland en Groningen mee aan de scholenchallenge. Tijdens de hackathon werkten de leerlingen dertig uur non-stop aan verschillende vraagstukken rondom het thema voedsel. Een onvergetelijke ervaring, die voor een van de RvEC-teams ook nog eens werd bekroond met de publieksprijs.

De hackathon was de start van de tweede editie van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’, een initiatief van Nationaal Programma Groningen en Stichting Technasium om jongeren te betrekken bij oplossingen die gaan over maatschappelijke vraagstukken waar we op dit moment allemaal de gevolgen van merken.

Hackathon

“De technasiumleerlingen van het RvEC stonden te popelen om te starten met de hackathon. De leerlingen konden per team kiezen uit vijf verschillende invalshoeken: hoe kan je lokaal voedsel gebruiken voor zorginstellingen, of via spelelementen jongeren bewust laten worden van hun eigen eetpatroon, hebben jullie ideeën voor landbouwinnovatie, hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan en hoe kan je de jeugd verleiden producten van nieuwe grondstoffen te eten?”, legt Lia Barendregt, technator op het RvEC, uit. “De leerlingen hebben in een korte tijd te maken gekregen met verschillende aspecten van voedsel, techniek en planning, maar ook met marketing en oplossingsgericht denken. Ze hebben nieuwe vaardigheden geleerd tijdens speciale workshops en ze hebben experts om advies kunnen vragen. Dit heeft zich afgespeeld in een omgeving waar van alles gebeurde, zowel online als offline, en in het gezelschap van strijdlustige leeftijdsgenoten. Al met al een geweldige ervaring!”

Publieksprijs voor team Viri Fu

Het eindproduct van deze hackathon was een pitch, een inspirerend filmpje van het uitgewerkte idee, dat de jury moest verleiden om juist dat idee te selecteren voor de diverse prijzen. RvEC-team Viri Fu wist met hun professioneel ogende video de publieksprijs in de wacht te slepen. “Viri Fu staat voor Viridi Futurum, dat uit het Latijn vertaald ‘een groene toekomst’ betekent. En dat is precies wat dit team voor ogen heeft”, vervolgt Lia. “De leerlingen hebben bedacht dat het circulair verwerken van gft-afval (zoals koffieprut, fruitafval, tuinafval en mogelijk afval uit de kantine van school) in samenwerking met boeren of andere partners energie kan opleveren en daarmee een groene toekomst mogelijk gemaakt wordt.”

Door naar de Dragons Den

Naast Viri Fu waren er nog twee RvEC-teams genomineerd. “Een geweldige opsteker na deze hersenkraker van dertig uur. De hackathon hebben we nu achter de rug, maar alle teams gaan met veel energie en enthousiasme verder met dit project. De komende acht weken gaan alle teams hun ideeën verder uitwerken. Op 17 november presenteren de leerlingen hun ideeën tijdens de Dragons Den op het provinciehuis. Daar wordt beslist welk idee echt uitgewerkt wordt. Er staat ons dus nog veel moois te wachten!”

Menu