Jongeren strijden voor beste idee duurzaam waterbeheer

Douchen, schoonmaken, het toilet spoelen, de tuin sproeien; we gebruiken met z’n allen in en om ons huis veel water. Net als bij overige grondstoffen is er bij water steeds meer sprake van schaarste en moeten we nadenken over hoe we hiermee omgaan. Aan ruim 400 technasiumleerlingen in Noord-Nederland, waaronder leerlingen van het RvEC, is daarom de vraag gesteld: hoe kunnen wij in huis slim en duurzaam met ons water omgaan?

Aan ruim 400 technasiumleerlingen in Noord-Nederland is gevraagd om na te denken over oplossingen om huishoudelijk water meer duurzaam en circulair te gebruiken. Hierbij moesten ze niet alleen hun technische skills gebruiken om een product te ontwerpen, maar ook nadenken over consumentengedrag en een campagne ontwikkelen. Een uitdagende en vooral actuele opdracht die ze kregen van echte opdrachtgevers, waaronder waterschap Drents Overijsselse Delta. Op 8 juni presenteren de groepen op het JongerenEvent Water en Klimaat hun meest innovatieve, creatieve ideeën aan een deskundige jury. Ook leerlingen van het RvEC staan in de finale.

Van de douche naar de wc: WaterFlow Filter zorgt voor schoon water en energie

Twan, Gijs, Arthur, Hugo, Benjamin uit 3havo en 3vwo proberen met hun oplossing voor duurzaam watergebruik in huis de jury te overtuigen. De leerlingen bedachten een compleet product en bijbehorende website: “De WaterFlow Filter zorgt dat bij het douchen energie wordt opgewekt en je het water kunt hergebruiken om het toilet door te spoelen.” Het plan zou wat hen betreft ook hier in Noord-Nederland ingevoerd moeten worden. “We hebben geleerd dat best veel water wordt verspild, terwijl we dat goed kunnen hergebruiken”, aldus Benjamin. Na het project zijn er zelfs leerlingen die korter douchen om zo minder water te gebruiken. “Ja, ik weet nu veel meer over water in huis en duurzaamheid. Ik heb ook het idee dat ik daardoor korter onder de douche sta”, legt Gijs uit.

JongerenEvent Water en Klimaat

Het JongerenEvent van de noordelijke waterschappen, provincies en IVN vindt jaarlijks plaats met honderden leerlingen op locatie. Het beste idee van de school wordt in een finale gepresenteerd aan een vakkundige jury. Deze jury, bestaande uit onder andere Dijkgraaf Luzette Kroon van Wetterskip Fryslân, Dijkgraaf Roeland van der Schaaf van Waterschap Noorderzijlvest en (demissionair) gedeputeerde provincie Drenthe Hans Kuipers, zal de ideeën beoordelen en voor elke provincie een winnaar bepalen.

Tekst: Drents Overijsselse Delta

Menu