RvEC wint Athenespelen

Afgelopen donderdag en vrijdag kwamen vierde- en vijfdejaars havo- en vwo-leerlingen van 29 scholen uit heel Nederland naar Groningen om deel te nemen aan de Athenespelen. De leerlingen streden tegen elkaar in tien verschillende sporten en maakten kennis met de studentenstad. “Wie weet is Groningen de stad waar deze leerlingen over een paar jaar gaan studeren. Een leuke, sportieve kennismaking dus!”, vertelt Jaap Scholing, clusterleider sport op het Roelof van Echten College (RvEC). “Dit jaar waren de Athenespelen weer een groot succes, qua sport én qua gezelligheid.”

Het is net half acht geweest als de bus vol leerlingen en docenten van het RvEC donderdagochtend vertrekt richting Groningen. Al in de bus worden de leerlingen aangemoedigd om vanaf het begin hun uiterste best te doen. “Een goed resultaat in de eerste poulewedstrijden is namelijk belangrijk voor het eindklassement”, zegt Jaap. Dat hoeft niet twee keer gezegd te worden, want vol enthousiasme en inzet schieten de leerlingen vanaf 10.00 uur uit de startblokken. “De leerlingen winnen menig partijtje en in vrijwel alle sporten mogen we voor een plek bij de eerste zestien spelen. Ook na een volgende ronde met veel wedstrijden staan we hoog op de ranglijst.”

Plezier en ontspanning

De Athenespelen staan bekend om een mooie combinatie van sport en ontspanning. “Na een intensieve sportdag is het ’s avonds tijd voor eten en een feestje. Het eten vindt plaats in de businessruimte van FC Groningen, waar aansluitend aan het eten ook het feest losbarst. Een enthousiaste DJ zorgt voor een gezellige drukte op de dansvloer.” Ook bij terugkomst in het sportcentrum is het nog lang gezellig. In beide sporthallen slapen zo’n vijfhonderd leerlingen en sommigen pakken maar een aantal minuten slaap mee.

Finales

“Als we op vrijdagochtend om 7.00 uur worden gewekt, moeten we toegeven dat iedereen nog wel wat vermoeid is”, zegt Jaap. “Dat geldt natuurlijk ook voor de andere scholen en gelukkig kunnen we even rustig opstarten voor de eerste wedstrijden beginnen.” De vermoeidheid heeft geen invloed op de prestaties van de RvEC’ers, want ze scoren bij bijna alle sporten nog het maximaal te behalen aantal punten. “De voetballende jongens, de voetballende meiden en de volleyballende meiden spelen zich naar de finale. Helaas verliezen we die finales. Ook de atleten zijn tweede geworden en bij andere onderdelen zijn er ook mooie prestaties. De hardloopestafette is het slotstuk van de Athenespelen. Na de zwemestafette van donderdag is deze hardloopestafette ook een prooi voor het RvEC!”

En de winnaar is…

‘De winnaar van de Athenespelen 2023 – zij wonnen nog nooit – is geworden…’ zei de organisatie bij de prijsuitreiking. “Daar schrokken we even van, want onze school heeft het toernooi al meerdere keren gewonnen. Het bleek een geintje, want al gauw hoorden we ‘Roelof van Echten College’ door de speakers.” Met trots nemen de leerlingen en docenten een mooie wisselbeker in ontvangst. “Die beker is na een jaar afwezigheid weer een jaar lang op het RvEC te zien. Volgend schooljaar gaan we natuurlijk weer voor de winst om de beker in Hoogeveen te kunnen houden.”

Menu