Morris, Jarno en Jurre winnen de Verkeersveiligheid Award Drenthe

Tweedejaars technasiumleerlingen Morris, Jarno en Jurre hebben gisteren met hun ‘sensorlantaarnpaal’ de Technasium Verkeersveiligheid Award Drenthe gewonnen. Met hun presentatie The Road To a Save Road én praktisch uitvoerbare oplossing verrasten ze de jury. 

De jongens, allen 13 jaar, hebben een glimlach van oor tot oor, maar blijven bescheiden. Meedoen is belangrijker dan winnen. Morris: “Maar winnen is natuurlijk altijd mooi meegenomen.” Na veel brainstormen zijn ze op de ‘sensorlantaarnpaal’ met klok gekomen. Aan de paal hangen sensoren die ervoor zorgen dat je mobiel geblokkeerd wordt wanneer je erlangs fietst. Zo kan zijn of haar telefoon de fietser onderweg niet afleiden.

Sensorlantaarnpaal met klok

Tijdens hun presentie, onder de titel: The Road To a Save Road, tonen ze een maquette. “Zonnepanelen kunnen stroom voor de lantaarnpaal opwekken”, vertelt Jurre. “Om te voorkomen dat behalve mobieltjes ook pacemakers blokkeren, hebben we naar het voltage gekeken. Mensen moeten natuurlijk niet doodgaan”, vult Morris aan. “En…”, zegt hij, “uit ons onderzoek blijkt dat de meeste jongeren tussen de 12 en 15 jaar tijdens het fietsen op hun mobiel zitten om de tijd te checken. Vandaar de klok bij elke lantaarnpaal. “Of de tijd checken was gewoon een smoesje van jongeren toen ze de enquête invulden”, merkt Jarno droogjes op. “Het blijven kinderen.”

Menselijke fouten

Middelbare scholieren van het Hondsrug College uit Emmen, De Nieuwe Veste uit Coevorden, CSG Dingstede uit Meppel en het RvEC presenteerden woensdag hun ideeën voor het project Afleiding in het Verkeer; een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en Veilig Bereikbaar Drenthe die proberen het aantal verkeersongevallen in Drenthe omlaag te krijgen. Het aantal ongelukken op de weg met dodelijke afloop is flink toegenomen in Nederland. In 2022 kwamen 578 mensen om het leven, dat was het hoogste aantal sinds tijden. Meer dan 90 procent van de verkeersongelukken komt door menselijke fouten. Bijvoorbeeld door afleiding in het verkeer. Vooral de combinatie sociale media-verkeer is een giftige. Belangrijk om hier aandacht aan te besteden, vond Veilig Verkeer Nederland. De organisatie vroeg technasiumleerlingen uit Drenthe om oplossingen voor afleidingen in het verkeer te zoeken. De technische tieners gingen aan de slag. Op een technasiumschool zetten leerlingen hun eerste stappen in de wereld van techniek en onderzoek en gaan ze aan de slag voor echte opdrachtgevers.

Out of the box

De jury was unaniem enthousiast over de ‘sensorlantaarnpaal’ van de jonge Hoogeveners. “Zo knap dat deze tieners zo out of the box kunnen denken, daar kunnen volwassenen een voorbeeld aan nemen”, Fred Sprenger. Het jurylid zet zich in voor de campagne RijMono, om smartphonegebruik in het verkeer te ontmoedigen. Veertien jaar geleden verloor hij zijn dochter die op de fiets botste met een auto, terwijl zijzelf was afgeleid door haar mobiel.

Niet onbelangrijk: het idee van Morris, Jarno en Jurre is praktisch uit te voeren. Lantaarnpalen staan immers bijna overal, het is alleen nog een kwestie van de sensoren plaatsen. Dat was belangrijk voor het positieve juryoordeel. “De eenvoud waarmee het inpasbaar is, het nadenken over duurzaamheid en de humor in de presentatie waren doorslaggevend.” De provincie gaat nu met het idee van de drie Hoogeveense leerlingen aan de slag.

Tekst: Myrthe Dilling, Dagblad van het Noorden
Foto: Marcel Jurian de Jong

Menu