Gymnasiumleerlingen zijn afgelopen week op excursie geweest naar het Drents Museum. Ze bekeken de tentoonstelling Sterven in Schoonheid over Pompeï, een oude Romeinse stad die in het jaar 79 verwoest werd door een vulkaanuitbarsting. “De hele stad raakte bedolven onder het as”, legde een van de docenten uit. “Daardoor zijn heel veel oude objecten uit het dagelijks leven van de Romeinen bewaard gebleven, zoals een 2000 jaar oud brood, een fontein, zelfs erotische kunst. Het is net alsof de tijd heeft stilgestaan.”
“Ik verwacht veel saaie vazen”, zei een leerling voorafgaand aan het museumbezoek. Gelukkig stond de tentoonstelling haaks op de verwachtingen. De leerlingen zijn bijvoorbeeld onder de indruk van een gipsvulling van een vrouw in de exacte houding als dat ze gestorven is. Ze knielt om zich te beschermen tegen de uitbarsting. Je ziet zelfs een stukje van haar schedel. Iedereen die er bij staat vindt het een aangrijpende scène. Een van de leerlingen noemt het een “scène van de geschiedenis, bevroren door het as van de vulkaan.” Het klinkt best ironisch, aangezien een gedeelte van de vondsten zwartgeblakerd zijn vanwege de extreme hitte die het heeft moeten weerstaan. Toch is het wel precies wat hier gebeurd is. Als de stad door de tijd heen verder was ontwikkeld, hadden we dit nu nooit meer in deze staat kunnen vinden. Een 2000 jaar oud brood klinkt simpelweg te raar om waar te zijn, maar toch is het nu te zien, in Drenthe nota bene.
Stukje Pompeï in Drenthe
“Het is bijzonder”, zegt een docent, “dat Drenthe het tijdelijke onderkomen mag zijn van deze vondsten. Sommige stukken hebben hiervoor nog nooit Italië verlaten. Nu vertellen ze hier onze leerlingen en andere bezoekers over de levens van doodgewone Romeinen en hoe een vulkaan die beëindigde.”
Tip: de tentoonstelling Sterven in Schoonheid is nog tot en met 26 maart 2023 te zien in het Drents Museum.