Mieka, Melanie, Meghan en Laurens nemen bijzonder diploma Frans in ontvangst

Sinds vorig schooljaar hebben havo- en vwo-leerlingen de kans om een waardevol diploma voor Frans te behalen: DELF Scolaire. “DELF staat voor diplôme d’études en langue française en is een internationaal erkend diploma van het Franse Ministerie van Onderwijs. Een mooie aanvulling op het havo- of vwo-diploma”, zegt Ineke Renkema, die samen met Ada ter Steeg als docenten Frans betrokken zijn bij DELF op het RvEC. Melanie Boertien, Meghan Eijkelboom, Mieka Everts en Laurens van Mulligen zijn de eerste RvEC’ers die zo’n bijzonder diploma op zak hebben. Zij zijn – meer dan terecht – in het zonnetje gezet.

“Laurens, afgelopen zomer heb je jouw gymnasiumdiploma in ontvangst genomen. Bij de uitreiking mocht ik je al even toespreken. Dat deed ik toen in het Frans, maar ik zal het nu bij Nederlands laten”, zegt docente Ineke Renkema. Met een knipoog antwoordt Laurens: “Fijn, daar zullen mijn ouders blij mee zijn.”

Trots op waardevol papiertje
“Wij zijn ontzettend trots op jullie”, spreekt Ineke de geslaagden toe. “Jullie zijn de eerste leerlingen van onze school die deze extra uitdaging voor Frans zijn aangegaan. En dat in een jaar waarin je heel veel zelfstandig, online en in korte tijd moest doen. Superstoer en ontzettend knap!” De leerlingen hebben examen gedaan op verschillende niveaus. “Mieka deed A2-niveau, Meghan en Melanie volgden B1-niveau en Laurens heeft een diploma op B2-niveau op zak. Dat betekent dat hij het Frans beheerst zoals een gemiddelde Fransman”, legt Ineke uit. Vol trots kijkt Mieka naar haar diploma: “Ik vond het leuk om DELF te volgen en ben erg blij met de beloning die ik nu in handen heb.” Melanie vult aan: “Ik ook, want het is een waardevol papiertje. Misschien wil ik later wel in het buitenland studeren of daar stage lopen. Dan kun je met zo’n diploma bewijzen welk niveau je aankunt.”

Extra Frans, Engels of Duits
“Op het RvEC bestaat de mogelijkheid om een DELF-diploma te halen op A2-niveau (voor leerlingen in 3havo, 3vwo, 4havo en 4vwo), B1-niveau (voor leerlingen uit klas 5havo en 5vwo) of B2-niveau (voor leerlingen uit 6vwo). Het diploma kun je behalen door examen te doen in vier vaardigheden: lezen, luisteren, schrijven en spreken. Om goed voorbereid te zijn op deze examens bieden we één uur per week een extra les aan in twee groepen (A- en B-niveau)”, legt Ineke uit. “In het huidige schooljaar zijn zeventien leerlingen gestart met DELF. Daarnaast zijn er leerlingen die voor een vergelijkbare uitdaging kiezen in een andere taal. Zo is het al enkele jaren mogelijk om Cambridge English te volgen. Sinds dit jaar volgen leerlingen ook het Goethe-programma, waarmee ze kunnen uitblinken in de Duitse taal. Voor ieder wat wils!”

Menu