Technasium

Technasium

Het technasium tovert jou om tot heuse junior specialist. In dit keuzevak komt de kennis van alle bètatechnische vakken op school samen. Als je kiest voor het technasium, dan staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) op je lesrooster. Tijdens de O&O-lessen werk je in een team aan een onderzoeks- of ontwerpopdracht. Die opdracht krijgen jullie van iemand uit het bedrijfsleven die op zoek is naar een oplossing voor zijn probleem.

Van projectplan tot presentatie
Samen met je team ga je in onze eigen werkplaats aan de slag met een projectplan. Stap voor stap onderzoek je wat het probleem precies is, welke oplossingen je hiervoor kunt bedenken en vaak werk je die ideeën ook uit in een nieuw ontwerp. Uiteindelijk presenteren jullie de oplossing aan de opdrachtgever. Hij beoordeelt je vernieuwende ideeën, maar van je docent krijg je een cijfer. Tijdens het project is de docent je coach. Hij of zij moedigt je aan om de juiste informatie en materialen te vinden en slimme oplossingen te bedenken.

Een voorbeeld van een onderzoeksproject
Een bloemist krijgt heel vaak de vraag: hoe blijft een bos bloemen zo lang mogelijk mooi? Natuurlijk heeft hij een paar tips, maar deze zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Aan jou als junior bioloog de opdracht om onderzoek te doen naar het effect van zijn tips. Samen met je teamgenoten ontdek je wat de optimale omstandigheden zijn om bloemen zo lang mogelijk op de vaas te hebben. Jullie beschrijven de resultaten in een onderzoeksrapport en presenteren deze aan de opdrachtgever.

Een voorbeeld van een ontwerpproject
De voormalige gevangenis in Hoogeveen is omgebouwd tot opvangcentrum voor asielzoekers uit verschillende landen. Helaas lijkt de huiskamer nog op een grote, saaie fabriekshal. Je opdrachtgever wil graag een aantrekkelijke, multiculturele ruimte creëren waar de bewoners zich thuis voelen. Aan jou de opdracht om op een maquette jouw ideeën te laten zien. Hoe zou jij de saaie ruimte veranderen in een gezellige huiskamer die aan de woonwensen van mensen uit verschillende culturen voldoet? Laat je creativiteit zien en verras je opdrachtgever.

Een studie met toekomst
Op het technasium ontwikkel je vaardigheden die je in je verdere (beroeps)leven goed kunt gebruiken. Bijvoorbeeld samenwerken, plannen & organiseren en out of the box denken. Ook praktische vaardigheden als technisch tekenen en programmeren komen aan bod. Met het vak O&O als examenvak leg je dus een mooie basis voor je toekomst.

Iets voor jou?
Ben jij nieuwsgierig naar nieuwe technologieën en vind je het leuk om oplossingen te bedenken voor een probleem? Ben je bovendien een teamspeler? Dan is het technasium echt iets voor jou.

Kijk op www.technasium.nl voor meer informatie.

Menu