De brugklas

Een nieuwe school, meerdere leraren en klasgenoten die je nog niet kent… Het is best spannend om voor het eerst naar het voortgezet onderwijs te gaan. Daarom doen we er alles aan om je snel thuis te laten voelen. Voor de zomervakantie kom je al een keer naar het RvEC om je klasgenoten en mentor te ontmoeten. In de eerste schoolweek begin je niet meteen met leren, maar leer je je klas en de school beter kennen. Dat wordt een week met vooral heel veel leuke activiteiten.

Meer sport, kunst of technasium

Op het RvEC krijg je al vanaf de brugklas les in de richting die jij leuk vindt. Je kiest namelijk een keuzevak. Als je van sport houdt, kies je voor het keuzevak sport. Ben je creatief? Of houd je van dans, theater en muziek? Dan kies je het keuzevak kunst. Je kunt ook kiezen voor de onderwijsvorm technasium. Daar leer je onderzoeken en ontwerpen, vaak in opdracht van een echt bedrijf.

Je krijgt net zo veel les als op iedere andere school. Je volgt ook gewoon alle standaardvakken als Nederlands, Engels en aardrijkskunde. Maar omdat we het rooster slim hebben ingedeeld, houd je tijd over voor een keuzevak. Kies je voor sport of kunst, dan krijg je hierin twee uren les. Voor het technasium staan vier uren op het lesrooster. Zo besteed je net iets meer aandacht aan de richting die jij leuk vindt. Als je aan het eind van de brugklas graag wilt overstappen naar een ander keuzevak, dan kan dat.

Les in Bentinckspark

Op onze schoollocatie Bentinckspark krijgen klassen van verschillende niveaus les: de havo-kansklas, havo, atheneum en gymnasium. Er zijn gecombineerde brugklassen, zoals een havo-vwo-brugklas. Je kunt dus starten op het niveau dat aansluit bij wat jij kunt en leuk vindt. En wist je dat je bij ons nooit blijft zitten in de brugklas? Na het eerste jaar ga je verder naar het onderwijs dat het beste bij jou past.

Sport

Ben je geïnteresseerd in sport, vind je het erg leuk of wil je later een baan in de wereld van sport en bewegen? Dan is het keuzevak sport echt iets voor jou. Je krijgt vijf uur sport en bewegen per week. Dat is twee uur extra, bovenop de gewone gymlessen. Je hoeft echt geen topsporter te zijn. Wél een enthousiaste sportieveling die goed kan samenwerken en doorzettingsvermogen heeft.

Uitdaging
In de sportlessen krijg je net als iedere brugklasser de basisonderdelen van sport. Denk aan volleybal, speerwerpen, trampolinespringen en dans. Deze lessen krijg je in het Activum of op het sportveld in het Bentinckspark. Daarnaast ga je sporten verder uitdiepen en komen er nieuwe uitdagende activiteiten bij. Bijvoorbeeld beachvolleybal, klimmen en boksen. Soms gaan we hiervoor naar een andere locatie, zoals een fitnesscentrum, bowlingcentrum of tennisbaan. Meestal krijg je les van je eigen gymleraar. Maar soms krijg je ook les van een andere leraar of een specialist. Dit kan een trainer of topsporter zijn, maar ook een bovenbouwleerling die een sport heel goed kan.

Meer dan zelf sporten
Tijdens de lessen ben je niet alleen zelf aan het sporten. Af en toe verzorg je in een groepje zelf een les of organiseer je een toernooitje. Je bent niet alleen sporter, maar ook regelmatig scheidsrechter, coach of hulpverlener.

Extra’s
Je gaat één keer per jaar naar een sportevenement of wedstrijd, bijvoorbeeld de World Cup schaatsen of een topbasketbalwedstrijd van Donar in Groningen. Ook organiseren we elk jaar een themadag, bijvoorbeeld een watersport- of outdoordag. In het derde leerjaar komt beroepenoriëntatie aan bod. Je maakt dan kennis met beroepen die raakvlakken hebben met sport en bewegen. Zo komen medewerkers van de politie en defensie bij ons op school. Een bewegingswetenschapper vertelt over zijn werk en je gaat op bezoek bij een fysiotherapeut.

Sportief verder in de bovenbouw
In de bovenbouw kun je kiezen voor het examenvak Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM). Je hebt dan een heel goede basis voor uniformberoepen, sportstudies, lerarenopleidingen, de studie bewegingswetenschappen en medische beroepen als fysiotherapeut of bewegingstherapeut.

Technasium

Het technasium tovert jou om tot heuse junior specialist. In dit keuzevak komt de kennis van alle bètatechnische vakken op school samen. Als je kiest voor het technasium, dan staat het vak Onderzoek & Ontwerpen (O&O) op je lesrooster. Tijdens de O&O-lessen werk je in een team aan een onderzoeks- of ontwerpopdracht. Die opdracht krijgen jullie van iemand uit het bedrijfsleven die op zoek is naar een oplossing voor zijn probleem.

Van projectplan tot presentatie
Samen met je team ga je in onze eigen werkplaats aan de slag met een projectplan. Stap voor stap onderzoek je wat het probleem precies is, welke oplossingen je hiervoor kunt bedenken en vaak werk je die ideeën ook uit in een nieuw ontwerp. Uiteindelijk presenteren jullie de oplossing aan de opdrachtgever. Hij beoordeelt je vernieuwende ideeën, maar van je docent krijg je een cijfer. Tijdens het project is de docent je coach. Hij of zij moedigt je aan om de juiste informatie en materialen te vinden en slimme oplossingen te bedenken.

Een voorbeeld van een onderzoeksproject
Een bloemist krijgt heel vaak de vraag: hoe blijft een bos bloemen zo lang mogelijk mooi? Natuurlijk heeft hij een paar tips, maar deze zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Aan jou als junior bioloog de opdracht om onderzoek te doen naar het effect van zijn tips. Samen met je teamgenoten ontdek je wat de optimale omstandigheden zijn om bloemen zo lang mogelijk op de vaas te hebben. Jullie beschrijven de resultaten in een onderzoeksrapport en presenteren deze aan de opdrachtgever.

Een voorbeeld van een ontwerpproject
De voormalige gevangenis in Hoogeveen is omgebouwd tot opvangcentrum voor asielzoekers uit verschillende landen. Helaas lijkt de huiskamer nog op een grote, saaie fabriekshal. Je opdrachtgever wil graag een aantrekkelijke, multiculturele ruimte creëren waar de bewoners zich thuis voelen. Aan jou de opdracht om op een maquette jouw ideeën te laten zien. Hoe zou jij de saaie ruimte veranderen in een gezellige huiskamer die aan de woonwensen van mensen uit verschillende culturen voldoet? Laat je creativiteit zien en verras je opdrachtgever.

Een studie met toekomst
Op het technasium ontwikkel je vaardigheden die je in je verdere (beroeps)leven goed kunt gebruiken. Bijvoorbeeld samenwerken, plannen & organiseren en out of the box denken. Ook praktische vaardigheden als technisch tekenen en programmeren komen aan bod. Met het vak O&O als examenvak leg je dus een mooie basis voor je toekomst.

Iets voor jou?
Ben jij nieuwsgierig naar nieuwe technologieën en vind je het leuk om oplossingen te bedenken voor een probleem? Ben je bovendien een teamspeler? Dan is het technasium echt iets voor jou.

Kijk op www.technasium.nl voor meer informatie.

Kunst

Droom je van een plek in de schijnwerpers als popzanger, musicalster of danser? Sta je graag achter de camera of met de kwast in de hand? Dan kun jij met het keuzevak kunst laten zien wat je kunt, wilt en durft! Samen met je docenten werk je aan spetterende producten.

Van ontwerp tot uitvoering
Met het keuzevak kunst ben je veel bezig met kunst en cultuur. Meer en anders dan in de gewone lessen tekenen, handvaardigheid en muziek. Zo houd je je bezig met drama, film en fotografie, een toneelstuk schrijven en spelen, een decor ontwerpen en bouwen, zingen en instrumentaal begeleiden. Ook leer je een storyboard maken, dansen en verdiep je je in de techniek van licht en geluid.

Jij kiest
Gelukkig hoef je niet alles te kunnen. Je kiest zelf wat je het leukste vindt. Daarom volg je ook verschillende workshops over bijzondere materialen of technieken, zodat je echt nieuwe dingen leert. Soms geeft een professionele kunstenaar een gastles of krijg je een training van een toneelgroep. Het werk dat je maakt, bewaar je in een digitaal kunstportfolio. Dit helpt je om je creatieve proces te (laten) zien. En natuurlijk kun je het goed gebruiken als je later een kunstopleiding wilt volgen.

Extra’s
Het keuzevak kunst heeft nóg meer leuks. Zo ga je minimaal één keer per jaar op excursie naar een museum, beeldentuin of het theater. We sluiten elk jaar af met een presentatie, zodat je extra zult merken dat je bent gegroeid. Zo’n presentatie is leerzaam en komt je in je verdere schooltijd nog goed van pas.

Kunst in de bovenbouw
In de bovenbouw kan het examenvak Kunst & Beeldende Vorming op je rooster staan. In dit vak is er aandacht voor beeldende kunst, dans, toneel en muziek. Je ontwikkelt je creativiteit en dat is een extra voordeel als je aan het werk wilt als bijvoorbeeld modeontwerper, architect, stylist, vormgever, regisseur of fotograaf.

Menu