Technasiumleerlingen Drentse winnaar van scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’

Team FCKan van het Roelof van Echten College (RvEC) heeft de Drentse finale van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst 2024’ gewonnen. Tijdens een spannende Dragon’s Den in de statenzaal van het provinciehuis in Assen overtuigden zij de jury met hun innovatieve zorgoplossing: Visionline. Het product, een bril en ketting met sensoren die slechtzienden waarschuwen voor obstakels op oog- en romphoogte, biedt een vernieuwende en praktische aanvulling op de traditionele taststok.

De jury, bestaande uit experts uit de zorg- en technologiewereld, prees de leerlingen voor de praktische toepasbaarheid en de samenwerking met de doelgroep. “Ze hebben heel goed de doelgroep erbij betrokken, een heel realiseerbaar en toepasbaar idee. Ze hebben gebruikgemaakt van huidige technologie voor een nieuwe toepassing”, aldus jurylid Lieke Brons van Practor Zorg en Technologie. Team FCKan werkte tijdens het project nauw samen met Koninklijke Visio en kreeg waardevolle input van ervaringsdeskundigen.

Hoofdprijs

Met hun overwinning sleepten de leerlingen niet alleen de eer in de wacht, maar ook een hoofdprijs van €5000,-. Dit bedrag wordt gebruikt om het idee verder te ontwikkelen en uiteindelijk daadwerkelijk te maken. “We gaan hier zeker een vervolg aan geven”, reageerde het team enthousiast.

Scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’

De finale was het hoogtepunt van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst 2024’, een initiatief waarin bijna 300 leerlingen van technasiumscholen uit Groningen, Friesland en Drenthe deelnamen. Het thema dit jaar was ‘slimme zorg’. Tijdens een hackathon werkten de teams binnen 30 uur aan oplossingen voor actuele zorgvraagstukken, aangedragen door opdrachtgevers als UMCG, Treant Ziekenhuis en Health Hub Roden. De Dragons’ Den bood de finalisten de kans om hun ideeën te pitchen aan een kritische jury.

Toekomst van onze zorg

In totaal werden 14 pitches gepresenteerd in Drenthe, waarbij onderwerpen varieerden van hulpmiddelen om ouderen langer thuis te laten wonen tot oplossingen voor medisch afval in ziekenhuizen. De uitdaging was om creatief en haalbaar in te spelen op de zorgvraagstukken van de toekomst. De challenge onderstreept het belang van jong talent en frisse ideeën in de zorgsector. Zoals Nienke Baars, directeur van het programma, het verwoordde: “Jongeren denken vaak nét even anders. Ze zien kansen waar anderen obstakels zien en komen met oplossingen die echt vernieuwend zijn. Dit maakt hen een onmisbare kracht in de toekomst van onze zorg.”

Menu