Technasiumleerlingen kijken uit naar hackathon

Donderdag en vrijdag vindt de derde editie van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’ plaats. Natuurlijk doen technasiumleerlingen van het RvEC weer mee. De challenge voor studenten en leerlingen van technasium-, vmbo- en mbo-scholen in Drenthe, Groningen en Friesland heeft dit jaar het thema ‘slimme zorg’. Maar liefst veertien scholen met meer dan vijftig teams en meer dan driehonderd leerlingen doen mee met deze challenge.

De scholenchallenge start met een hackathon. Tijdens de hackathon gaat elk team, met daarin vier tot zes deelnemers, dertig uur non-stop op school bezig met het uitwerken van een oplossing voor één van de vijf vraagstukken over ‘slimme zorg’. Ze krijgen in een korte tijd te maken met verschillende aspecten van zorg, techniek en planning, maar ook met marketing en oplossingsgericht denken. Dit alles in een omgeving waar van alles gebeurt, zowel online als offline, en in het gezelschap van strijdlustige leeftijdsgenoten.

Vijf challenges

Een uur voor de start van de hackathon krijgen de leerlingen meer informatie en een workshop over de challenges. De vijf vraagstukken zijn:

Track 1 – Da’s handig:
Ontwerp een hulpmiddel voor iemand met een beperking.
Opdrachtgever: Health Hub Roden, Hanze

Track 2 – Operatie Afval:
Verklein het afval in ziekenhuizen na behandelingen.
Opdrachtgever: HTRIC, UMCG

Track 3 – Mens erger je niet:
Bedenk een stressverlagend product voor ziekenhuispatiënten.
Opdrachtgever: Ziekenhuis Treant, IT-Hub

Track 4 – Opa & Oma:
Ontwikkel een product voor ouderen om langer thuis te wonen.
Opdrachtgever: TZA Drenthe – Groningen, Anders werken in de zorg Fryslân

Track 5 – Poep en Plas:
Maak het verzamelen van ontlasting voor gezondheidsmetingen makkelijker.
Opdrachtgever: UMCG

Donderdag en vrijdag zijn de leerlingen de hele dag én nacht te vinden in het O&O-lokaal. Andere leerlingen en docenten komen langs om de hardwerkende technasiumleerlingen te motiveren, helpen, sfeer te proeven of een hart onder de riem te steken.

Uitwerken en presenteren

Na de hackathon gaan ze met hun team aan de slag om het idee uit te werken tijdens de O&O-lessen. Op 15 november, acht weken later, is de Dragons’ Den en geven ze een presentatie in het provinciehuis. Dit doen ze in de provincie waar hun school staat. Voor de meest kansrijke oplossing is in elke provincie is een startbedrag beschikbaar om de oplossing te (laten) ontwikkelen, zodat het ook daadwerkelijk een vervolg kan krijgen. Onze leerlingen hebben hiermee in de vorige editie €10.000 gewonnen, waarmee ze momenteel bezig zijn hun project te realiseren.

Live te volgen

De hackathon wordt live uitgezonden op YouTube van donderdag 19 september 9.00 uur tot vrijdag 20 september 22.00 uur via het account van Nationaal Programma Groningen. Verslagen worden gedeeld op Instagram @wijhebbendetoekomst.

Menu