Het RvEC werkt samen met Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) aan de gezondheid van leerlingen en het voorkomen van problemen met middelengebruik, vapen en overmatig social mediagebruik. VNN-medewerkers Erwin Noorman (outreachend jongerenhulpverlener) en Roelina Salomons (preventiefunctionaris) vertellen over de gezamenlijke aanpak voor gezond gedrag van jongeren.
“In de pubertijd gaan jongeren experimenteren en grenzen ontdekken. Dat is natuurlijk gedrag, waarbij de jongeren zich afzetten tegen hun ouders en vrienden een belangrijkere rol krijgen. Maar het puberbrein is nog volop in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Alcohol, drugs, roken en ook problematisch gebruik van social media of gamen verstoren die ontwikkeling”, legt Roelina uit. “Jongeren kunnen zelf nog onvoldoende inschatten hoe schadelijk bepaald gedrag is. Jongeren doen eerst en denken daarna pas na. Daarom is het juist in de pubertijd heel belangrijk dat ouders grenzen blijven stellen en uitleggen waarom iets niet mag. De kans is groot dat een puber dan alsnog die grenzen opzoekt en er ook weleens over gaat, maar niet zo erg als bij een ouder die geen grenzen aangeeft. De invloed van ouders is vaak groter dan ze zelf denken.”
Hulp bij problematisch middelengebruik
“Je hoeft niet verslaafd te zijn om een probleem te hebben met middelengebruik. VNN is er ook om te voorkomen dat problemen erger worden. Er zijn veel gezinnen waarin gamen en social mediagebruik een discussiepunt is. Met VNN-medewerkers kun je daarover in gesprek”, zegt Roelina. “Dat geldt als je zelf vragen hebt over drugs, alcohol, gokken of gamen bijvoorbeeld, maar ook als je zorgen hebt over iemand in je gezin of een vriend(in). Zo’n gesprek kan telefonisch, op school, thuis of ergens anders.” Als blijkt dat iemand meer nodig heeft bij het oplossen van problemen rondom middelengebruik, biedt VNN een behandeling.
Samen werken aan gezond gedrag
Het RvEC en VNN werken samen om gezond gedrag onder jongeren te stimuleren en problematisch middelengebruik vroeg te herkennen. “Dat doen we op basis van het Trimbos-programma Helder op school”, vervolgt Roelina. De aanpak is gericht op vier pijlers:
- Beleid: heldere afspraken over middelengebruik die bij iedereen bekend zijn.
- Signaleren: opsporen en begeleiden van jongeren met (beginnende) problemen.
- Educatie: lesprogramma’s voor het bespreken van gezond gedrag in de klas en het leren van vaardigheden om de juiste keuzes te kunnen maken.
- Omgeving: aandacht voor de fysieke omgeving – zoals een rookvrij schoolterrein – en de sociale omgeving, bijvoorbeeld speciale ouderavonden rondom dit thema.
Erwin neemt daarnaast deel aan de overleggen van het zorgadviesteam van het RvEC. Hij vertelt: “Ik denk en praat mee over de (thuis)situatie van leerlingen. Als het nodig is, ga ik in gesprek met een leerling en de ouders. Dat gaat heel laagdrempelig, bijvoorbeeld bij het gezin thuis. We zijn oprecht bereid om iedereen te helpen en maken heus niet meteen een dossier aan. We zijn altijd bereikbaar en soms is een telefoontje al genoeg om iemand verder te helpen. Ik wil ouders graag uitnodigen om contact op te nemen als ze advies willen. Bijvoorbeeld als hun kind naar een feestje gaat waar waarschijnlijk alcohol geschonken wordt. Hoe ga je daarmee om? Of als een ouder sigaretten of vapes van een kind heeft gevonden. Hoe pak je dat aan? Bel, mail of app ons. We helpen graag.”
Erwin Noorman
06 20 60 05 58
088 234 39 00
[email protected]
Roelina Salomons
06 30 25 73 96
088 234 34 34
[email protected]
Dit interview is gepubliceerd in ons oudermagazine: Ouders van Roelof zomer 2024