Vmbo-leerlingen klaar voor hun start op KARgo!

28 tweedejaars vmbo-leerlingen staan in de startblokken voor hun lessen op KARgo!. “Deze leerlingen hebben gekozen voor het profiel Mobiliteit & Transport en zijn volgend schooljaar vijftien lesuren per week in KARgo! te vinden”, zegt Wolter Brouwer, docent motorvoertuigentechniek. Deze maand kwamen de leerlingen iedere donderdagmiddag al bij elkaar voor het kennismakingsprogramma. Leerling Stijn Jonker: “Dat was erg leuk, vooral het sleutelen aan de bosmaaier. Tot nu toe ben ik erg blij met mijn keuze voor KARgo!”

KARgo! is een opleidingscentrum van Kreeft Rijopleidingen, Alfa-college en het RvEC. De docenten van het Alfa-college en het RvEC werken nauw samen. Zo krijgen vmbo-leerlingen les van een docent van het Alfa-college. “Van mij bijvoorbeeld”, zegt Wolter. “In KARgo! werken we zo veel mogelijk in de praktijk. Natuurlijk hoort daar een stukje theorie bij, maar daarna gaan we gauw weer de praktijkruimte in.” In het kennismakingsprogramma leert de groep toekomstige KARgo!-leerlingen hun nieuwe lesomgeving al goed kennen. Wolter: “Ze ontdekken onze werkplaats, leren over veilig werken en verheugen zich erop om na de zomervakantie echt van start te gaan.”

Op weg naar KARgo!

In het tweede leerjaar maken alle vmbo-leerlingen een keuze voor een profiel dat ze vanaf de derde klas gaan volgen. De keuze voor de richting Mobiliteit & Transport op KARgo! was snel duidelijk voor Stijn. “Mijn vader is vrachtwagenchauffeur. Ik heb weleens gesleuteld aan een vrachtwagen en weet eigenlijk wel zeker dat ik bedrijfswagenmonteur wil worden.” Ook bij zijn klasgenoot Carleen Vije is de passie voor auto’s groot. Ze vertelt: “Ik twijfelde tussen de bouw en KARgo!, maar auto’s trekken me toch meer dan de bouw. En hiermee kan ik nog heel veel richtingen op qua vervolgopleiding en beroep. Mijn grootste droom is om in een Formule 1-team de banden te vervangen. Dat lijkt me echt geweldig!”

Werknemers van de toekomst

Hoewel het KARgo!-team druk is met de voorbereidingen op het nieuwe schooljaar, wordt er nog hard gewerkt om het huidige schooljaar goed af te sluiten. “De eindexamens zijn achter de rug, maar de leerlingen uit 3vmbo maken in deze periode hun schoolexamens. Ze sluiten profieldelen af met eindopdrachten”, legt Wolter uit. “In 4vmbo zijn de leerlingen op KARgo! alleen maar bezig met de keuzevakken die zij hebben gekozen. Er zijn ook mooie ontwikkelingen op het gebied van buitenschools leren. De 4vmbo-leerlingen lopen één dag per week stage bij een bedrijf. Daar leert een leerling het bedrijfsleven echt kennen en dat is erg waardevol. Andersom natuurlijk ook, want we hebben het hier over de werknemers van de toekomst.”

Menu