Technasiumleerlingen (bijna) klaar voor de wedstrijd met eigen gebouwde solarboot: “We gaan voor een plek in de top 10”

Team GO&O heeft vrijdag de zelfgebouwde boot op zonne-energie onthuld, gedoopt en uitgetest op plas Nijstad. Het team doet mee aan de Young Solar Challenge, een landelijke wedstrijd waarin teams moeten racen tegen andere zelfgebouwde zonneboten.

Vlak voor de presentatie wordt nog keihard gewerkt. Terwijl de eerste mensen aankomen, worden de laatste reparaties uitgevoerd. Team GO&O is al vanaf februari op volle kracht bezig met het bouwen van hun eigen zonneboot. De boot werd daarom op feestelijke wijze onthuld bij Nijstad door Floris, Milan, Esmée, Lara, Maurits, Dineke, Aytunc en Indy. Ook ouders, pers en docenten waren aanwezig bij dit speciale moment.

Aytunc uit 4-VWO presenteert de boot namens de groep: “Onze boot heet de Seagull”, vertelt hij. “Eigenlijk wisten we gewoon geen naam. Toen dachten we: ‘de meeuw’ is leuk. Dus waarom niet naar het Engels vertalen om het mooier te maken, oftewel Seagull.”

Young Solar Challenge

De Young Solar Challenge is een landelijke wedstrijd die is bedoeld om middelbare scholieren te enthousiasmeren voor techniek en innovatie, gepaard met duurzaamheid. De teams, dit jaar zijn dat er 34, moeten tijdens de wedstrijd zo snel mogelijk een parcours afleggen met hun eigengemaakte boot die vaart op zonne-energie. Het team heeft een duidelijk doel voor ogen bij de eerste wedstrijd op Urk. “We zijn pas tevreden met een plek in de top 10”, vertelt de fanatieke Dineke.

Tegenslagen

Volgens het Hoogeveense team ging de bouw van de boot niet vlekkeloos. “We hebben al wat tegenslagen gehad, zoals iemand die de boot beschadigde”, vertelt Milan. Het team schiet in de lach terwijl ze hun teamgenoot Aytunc aankijken, die vervolgens de onschuld zelve speelt. “De boot werd geleverd in platen die we vervolgens als puzzelstukjes moesten uitzagen. Alleen doordat het zo fragiel is, brak ik al een stukje af voordat we waren begonnen met zagen. Gelukkig is het daarna goed gekomen”, legt Aytunc opgelucht uit.

Slakkentempo

Na de presentatie wordt de boot met gezonde spanning van de trailer het water in geduwd. Er waren nog problemen met de boot vlak voor de presentatie. In de stromende regen moest dit opgelost worden, maar net op tijd is alles klaar om te gaan varen. Enigszins chaotisch doet iedereen zijn stinkende best om de boot zo vloeiend mogelijk het water in te duwen. Bepakt met fietshelm en reddingsvest, betreedt stuurvrouw Indy de boot.

“Op deze manier gaan we de winst niet binnenhalen”, wordt er geroezemoesd door een paar teamleden vanaf de kant terwijl de boot wegvaart met een slakkentempo. De reden? “We hebben wat accuproblemen maar weten niet precies waar het aan ligt”, legt Dineke uit 5vwo uit. “Maar het kan ook zijn dat we de boot gewoon niet goed hebben opgeladen. Laten we daar maar op hopen”, geeft ze lachend toe.

Lege accu

Ondanks het slome tempo en de lege accu is het team allang blij wanneer de boot voortbeweegt. Het weer slaat ook om en na regen komt de zon tevoorschijn. Dat is in ieder geval goed nieuws voor de stroomvoorziening van de zonnepanelen. Na een paar minuten varen zit het er weer op. Het was traditiegetrouw een presentatie met een boot die nog wat kleine problemen had. Begin juni is het zover en gaat het team de strijd aan met andere scholen. In ieder geval werd vandaag de champagnefles nog niet kapotgeslagen op de boeg van de boot. “Laten we vandaag wel voorzichtig zijn en de boot vooral niet nog verder beschadigen”, grapt Aytunc bij het dopen van de boot.

Tekst: Hoogeveensche Courant

Menu