Een hoop oude stenen en gezelligheid: een verslag van de werkweek Griekenland

Wat hebben de leerlingen én docenten ernaar uitgekeken: de werkweken in het buitenland. Prachtige bestemmingen stonden op het programma, waaronder Griekenland. 5vwo-leerlingen Fenna, Robin en Jayden schreven onderstaand sfeerverslag. 

Na de coronajaren was het eindelijk weer mogelijk om werkweken naar het buitenland te organiseren. Leerlingen uit 4havo en 5vwo met kunst of de klassieke talen in hun pakket hebben een gezellige en indrukwekkende week in het oude Griekenland meegemaakt. De keuze voor Griekenland was voor de organisatie snel gemaakt: “De westerse beschaving is begonnen in het oude Griekenland. We kunnen als cluster kunst en gymnasium niet anders dan onze leerlingen daar naartoe brengen.” En daarom stonden de leerlingen op de Akropolis van Athene in de Griekse zon bij te komen van de één-uur-lange ‘jetlag’. Ze waren verbluft door het imposante Parthenon, de bekendste tempel van het oude Griekenland. Met het uitzicht van de miljoenenstad Athene op de achtergrond riep een leerling vol enthousiasme: “Dit is hem dan!” Achteraf zei hij: “Het is ontzettend indrukwekkend dat zo’n enorm bouwwerk daar nog steeds staat.”

Maar de leukste ervaringen kunnen soms ook in de minder enorme dingen zitten: kaartspelletjes in de hotellobby, een ijsje eten in de zon en het constante geroep van het cliché: “Athene, wat was je mooi.” Tijdens deze intensieve werkweek was er ook genoeg tijd om je klasgenoten en docenten op een heel andere manier te leren kennen.

Want wat was het een intensieve werkweek: de leerlingen en hun docenten liepen en reden wat af om al hun attracties te kunnen bezoeken. De leerlingen bekeken de meest vreselijke medische instrumenten in het archeologisch museum, renden een wedstrijd in het Olympisch stadion en speelden filmscènes na in het oude amfitheater van Epidaurus. Maar ook oude nederzettingen zoals Mycene, Palamidi en de Acrocorinth werden bezocht. De reis bestond vooral uit het bezoeken van ‘veel oude stenen’, zoals een docent licht spottend opmerkte.

Maar geholpen door de docenten konden de leerlingen uiteindelijk de rijke geschiedenis en cultuur achter deze ‘oude stenen’ blootleggen. Docent klassieke talen Noortje Baas koppelde mythologische en historische verhalen aan de locaties, tot het plezier van de leerlingen. Terugdenkend aan de reis kwam een leerling tot een mooi inzicht: “De oude Grieken verwerkten schoonheid in alle aspecten van hun leven. Daar kan onze tijd nog wat van leren.”

In de touringcar terug naar Hoogeveen heerste er een sfeer van voldoening, vermoeidheid en zelfs een klein beetje verdriet. Sommige leerlingen gaven namelijk toe dat ze graag nog een weekje langer hadden willen blijven. Terwijl de bus het besneeuwde Hoogeveen naderde, zei kunstdocent Nanda van Voorst: “Jullie hebben er echt met z’n allen een geweldige week van gemaakt. Of iets een succes wordt, is zwaar afhankelijk van de groep en tsja… Ik kan daar echt alleen maar vol trots en warme gevoelens over praten. Dankjewel.”

Menu