Zilver in provinciale ronde ‘Op weg naar Het Lagerhuis’

Leerlingen van het RvEC, het Dr. Nassau College (Assen), het Esdal College (Emmen) en het Hondsrugcollege (Emmen) stonden gisteren tegenover elkaar in de statenzaal van het Drentse provinciehuis. Daar gingen ze met elkaar én met statenleden in debat voor het programma ‘Op weg naar Het Lagerhuis’.

Op weg naar Het Lagerhuis is de grootste debatwedstrijd van Nederland. Jaarlijks doen er zo’n tweehonderd scholen mee. In januari, februari en maart zijn er voorrondes verspreid door Nederland. Gisteren waren de Drentse voorrondes, waarin de leerlingen van de vier Drentse VO-scholen streden om een plek in de landelijke finale.

In debat

Vanuit het RvEC deden elf leerlingen mee aan de debatwedstrijd. Docente Nienke Moolhuizen blikt enthousiast terug: “De leerlingen namen het in drie rondes op tegen leerlingen van drie andere scholen uit Drenthe. In de verschillende debatrondes zijn ze door een professionele jury (leden van de Provinciale Staten Drenthe) beoordeeld. Een heel leerzame ervaring!” De leerlingen discussieerden over thema’s die leven onder jongeren en op de politieke agenda staan. “Zo hebben we bijvoorbeeld gedebatteerd over de afschaffing van de monarchie en de impact van de woke-beweging op de Nederlandse samenleving. Ook was er een stelling over een smartphoneverbod op scholen en discussieerden de leerlingen over Drents als voertaal op scholen.”

Zilver voor RvEC

Met veel enthousiasme en humor hebben de leerlingen de standpunten verdedigd. “We hebben nu al zin om volgend jaar weer deel te nemen aan ‘Op weg naar Het Lagerhuis’”, vervolgt Nienke. “De leerlingen hebben het enorm goed gedaan en we zijn met de zilveren beker naar huis gegaan. Volgend jaar gaan we voor goud!”

Menu