Geslaagde MEP-dag in Raadhuis Hoogeveen

Vandaag was het Raadhuis van de gemeente Hoogeveen gevuld met RvEC-leerlingen. Zij kwamen daar voor een vergadering van het Model European Parliament: MEP. Een leerzame en geslaagde dag!

Op locatie Bentinckspark werd al enkele weken gesproken over het MEP. Vorige week zijn de leerlingen van 4vwo bezig geweest met de voorbereidingen. Binnen het MEP-programma wordt er op een unieke en interessante manier geoefend met het debatteren. De vierdeklassers kregen onder begeleiding van een aantal vijfdeklassers twee middagen de tijd om oplossingen te bedenken voor problemen binnen Europa. Dit deden ze verdeeld over acht commissies, elk met een eigen onderwerp. De uiteindelijke oplossingen werden geformuleerd in officiële resoluties, waar afgelopen maandag fel over werd gedebatteerd in de raadzaal in Hoogeveen.

In debat

Wethouder Mark Tuit opende het MEP. Hij vertelde dat hij het in de politiek belangrijk vindt om eerst te luisteren en de ander te begrijpen, en dan pas met je eigen argumenten en redenering te komen. Daarna gingen de leerlingen in debat over het voorstel van de commissie die een voorstel verdedigde over het Europees gecoördineerd opwekken en verdelen van duurzame energie. En de leerlingen hadden hun werk goed voor elkaar: het eerste voorstel is aangenomen door de vergadering. Pas na de resolutiestemming wordt er door de docenten bepaald wie er doorgaat naar het MEP in de provincie; niet per commissie, maar op individuele basis.

Menu