Vmbo-leerlingen RvEC en Wolfsbos leren samen in het bedrijfsleven

“Buiten school leren is leuker en leerzamer dan binnen de school. Op school krijg je uitleg over steigerbouw, maar in het echt leer je toch wat meer”, zegt Mike Schonewille, vierdejaars vmbo-leerling op het Roelof van Echten College (RvEC). Zijn klasgenoot Rick Metselaar vult aan: “In het bedrijfsleven gaat het er steeds anders aan toe. Het is leuk om naar verschillende bouwbedrijven te gaan en daar ook echt aan de slag te mogen. Je leert veel andere mensen kennen buiten school, dus ik heb er veel aan.”

Samen met nog zeventien leerlingen van het RvEC en Wolfsbos zitten Mike en Rick in een gezamenlijke vmbo-klas Bouwen, Wonen & Interieur (BWI). Vorig schooljaar begon deze unieke samenwerking en sindsdien werken de scholen, het bedrijfsleven en Vrienden van Techniek Hoogeveen nog intensiever met elkaar samen. Zo startte de BWI-klas het huidige schooljaar met een lessenreeks bij HuneBouw. Klaas Graveland, eigenaar van HuneBouw en voorzitter van Vrienden van Techniek Hoogeveen, vertelt: “Bij buitenschools leren zijn leerlingen in de leefwereld van een bedrijf. Leerlingen zien en ervaren zelf hoe een bedrijf werkt. Op die manier krijgen de leerlingen een meer realistisch beeld van de toekomst en zijn ze daarop beter voorbereid. Die voorbereiding is voor de leerling én voor de bedrijven belangrijk. De sterkere verbinding tussen onderwijs en het bedrijfsleven zorgt voor meer betrokkenheid, motivatie en betekenis voor de leerlingen. En daarmee dus voor sterker techniekonderwijs.”

Meer leren buiten school

Teun Hutten, techniekdocent op het RvEC, blikt trots terug op de lessenreeks bij HuneBouw: “Ook buiten de school geef ik gewoon les aan de leerlingen, maar in de werkplaats is het heel anders dan in het lokaal. Het is veel uitdagender voor de leerlingen. Ze vinden het geweldig, ze hebben niet het idee dat ze naar school gaan. In het werkveld gaan ze een stukje metselen, tegelzetten, iets uitzetten met een laser en ga zo maar door. De leerlingen vinden het hartstikke leuk en helpen elkaar goed. Als docent ben ik meer aan het coachen dan lesgeven. Iedereen leert én geniet hiervan.”

Breed beeld van techniek

Naast de lessenreeks bij HuneBouw oefenen leerlingen met steigers bouwen bij bouwbedrijf Grimmius, leren ze op het gebied van dak- en kapconstructies bij Bouwmensen, zijn ze bij Drenergy bezig met zonnepanelen en nog veel meer. “We werken op verschillende plekken, met verschillende gereedschappen en doen verschillende dingen. Zo krijgen we een breed beeld van het vak”, zegt Mike. Voor Mike en Rick zijn de lessen in de bouw een bevestiging dat zij richting een vervolgopleiding en baan in de bouw willen. Mike vervolgt: “Ik heb ontdekt dat ik het werken in de bouw leuk vind en dat het goed bij mij past. De BWI-les bij Grimmius vond ik extra leuk, omdat ik daar ook stage loop. Ik kon dus eigenlijk mijn eigen les voorbereiden door alle materialen klaar te leggen.”

Menu