Challenge accepted: technasium doet mee aan hackathon

Nog een paar dagen en dan gaat het hackathon-avontuur voor derdejaars technasiumleerlingen beginnen. Donderdag 15 en vrijdag 16 september doen zij mee aan een dertig uur durende hackathon. Jij kunt live meekijken!

De hackathon is de start van de scholenchallenge ‘Wij hebben de toekomst’. Maar liefst 35 teams en meer dan 200 leerlingen van technasium-, vmbo- en mbo-scholen uit Drenthe, Groningen en Friesland doen mee aan de challenge met als thema energie. “Na de hackathon van donderdag en vrijdag gaan de leerlingen met hun klas aan de slag om het prototype dat gemaakt is tijdens de hackathon verder uitwerken”, legt technator Lia Barendregt uit. “Het eindproduct presenteren ze op 11 november in het provinciehuis aan experts op dit gebied en  gedeputeerden van de provincie.”

Hackathon: 30 uur aan de slag met een challenge

Vanuit het RvEC nemen twee teams deel aan de hackathon. Tijdens de hackathon gaat elk team, met daarin vier tot zes technasiumleerlingen, dertig uur non-stop op school bezig met het uitwerken van een oplossing voor één van de vier energievraagstukken:

  • Het mixen en balanceren van energievormen – EnTranCe
  • Bewustmaking van de invloed van gedrag op CO2-uitstoot via gaming of simulatie – IT HUB Hoogeveen
  • Inzetten van energiebesparingen/-opbrengsten bij maatschappelijke problemen – Lectoraat Ondernemen in Verandering
  • Inzetten van natuurlijke oplossingen bij de energietransitie – Circulair Friesland

Naast algemene info over het project en de mogelijkheid om informatie in te winnen bij experts, krijgen de leerlingen ook tips tijdens de diverse powerboosts over ‘hoe kom je tot een goed idee?’, ‘wat maakt een pitch een goede pitch?’ en ‘hoe maak ik een goed filmpje’. Er is ook ruimte voor ontspanning tijdens een pubquiz en ochtendgymnastiek!

Help team RvEC naar de publieksprijs

Het team met de meest kansrijke oplossing wint een startbedrag om de oplossing te (laten) ontwikkelen. Naast de overall winnaar zijn er mooie prijzen voor het beste design, de meeste impact en de publieksprijs. Daarin kun jij de RvEC-teams helpen, want tijdens de finale op 16 september tussen 20.00 uur en 20.30 uur kun jij stemmen voor de publieksprijs.

Van probleem naar prototype

Het doel van de hackathon is om in een korte tijd een oplossing voor een energievraagstuk te bedenken en die uit te werken in een Minimum Viable Product (MVP). “Een soort prototype dus, waarmee de leerlingen kunnen laten zien wat de basis van hun idee is. Dit werken ze in latere fases van de scholenchallenge verder uit. Als technasium vinden we het ontzettend gaaf om met twee teams deel te nemen aan deze scholenchallenge. De leerlingen – en begeleiders natuurlijk ook – kijken erg uit naar de hackathon, maar het is toch ook best spannend om het proces van idee tot uitwerking in dertig uur te moeten doorlopen. De leerlingen krijgen in korte tijd te maken met verschillende aspecten van duurzaamheid, techniek, planning, communicatie, marketing en oplossingsgericht denken. Erg leerzaam dus!”

Live te volgen

Op het YouTube-account van Nationaal Programma Groningen wordt de hackathon live uitgezonden van donderdag 15 september om 9.00 uur tot vrijdag 16 september 21.00 uur. Ook zijn er regelmatig leuke updates op het Instagramaccount @wijhebbendetoekomst.

Menu