H2O&O treft laatste voorbereidingen voor zomerse Elfstedentocht

Solarteam H2O&O van het RvEC heeft afgelopen vrijdag hun zelfgebouwde boot op zonne-energie onthuld, gedoopt én laten varen. Het team gaat meedoen aan The Ultimate Solar Boat Challenge 2022, een landelijke wedstrijd waarin teams van scholieren in hun zelfgebouwde zonneboot de Elfstedentocht varen.

Om dit speciale moment te delen, had het zestal leerlingen hun sponsoren, de pers, familieleden en medewerkers van het RvEC uitgenodigd. Enthousiast ontving het team de gasten in de kantine van HRV de Compagnie. Achter de schermen werden de laatste voorbereidingen getroffen voor de aftrap van de bijzondere middag. Het onthullen en het dopen van de boot, maar ook het bedanken van de sponsoren stond centraal.

Boot gedoopt met champagne

Na een welkomstdrankje, een interview met de pers en hier en daar een praatje met wat teamleden werd in de loods achter de kantine samen met de gasten teruggeblikt op het harde werk van de afgelopen maanden. Vol trots onthulden de leerlingen het resultaat van hun harde werk, én de naam ervan: Knalgas. “De naam van de boot is uit een spontane brainstorm ontstaan en heeft een scheikundige achtergrond”, legt het team uit. “Onze teamnaam is H2O&O, wat voortkomt uit H2O, de molecuulformule van water en het schoolvak O&O, onderzoeken en ontwerpen. H2O&O is ook te schrijven als H2O2 en een naam voor H2O2, de molecuulformule van waterstofperoxide, is knalgas!” Traditiegetrouw hebben de twee meiden uit het team, Joyce en Nola, een champagnefles ontkurkt en de boot gedoopt.

Tijd voor actie!

Na het plechtige moment was het tijd voor actie. Het team stond klaar om samen met een van hun sponsoren de boot in het water te takelen. Het weer zat totaal niet mee, maar gelukkig hield dat ze niet tegen om de boot in het water te demonstreren. Met kalmte en goede communicatie werd de boot soepel in het water gelaten. Het publiek zat in spanning af te wachten of de boot zonder problemen zou kunnen wegvaren. Nadat alles gereed was gemaakt, ging de kapitein zitten en werd de stille, elektrische buitenboordmotor gestart. Een paar seconden later voer de boot onder een groot applaus weg van de kant. Kapitein Erik gaf vol trots nog even volledig gas toen hij langs de kant voer en de reacties vanuit het publiek waren enorm enthousiast, ondanks het slechte weer. Niet veel later werd de boot weer uit het water gehaald en op de trailer getakeld. Naderhand kregen de gasten in de kantine nog een hapje en een drankje.

De dag was uitstekend georganiseerd en de gasten hebben genoten. Het team vertelde aan het einde dat ze in het Hemelvaart-weekend de eerste keuringen krijgen en dat de echte Elfstedentocht in delen op 10, 11, 23, 24 en 25 juni gevaren zal worden. Het beloven dus spannende weken te worden.

Foto’s: André Weima

Menu