Technasiumleerlingen naar finale Technasium Brandweer Award

Tweedejaars technasiumleerlingen van het RvEC hebben de halve finale van de Technasium Brandweer Award gewonnen. Met hun ontwerp én presentatie maakten de leerlingen indruk. Dat werd beloond met een plek in de finale op 20 april.

In Nederland vinden jaarlijks duizenden woningbranden plaats, waarvan twee derde wordt veroorzaakt door onvoorzichtig menselijk handelen. In geval van brand zijn veruit de meeste slachtoffers te betreuren bij woningbranden. Landelijk gezien komen hierbij ieder jaar circa 30 personen om het leven en vallen honderden ernstig gewonden. Uit landelijk onderzoek blijkt dat er onder 70-plussers ruim 2,5 keer zoveel doden bij brand vallen dan bij mensen jonger dan 70 jaar. In het licht van de vergrijzende bevolking en de stimulatie vanuit de overheid om langer thuis te wonen, kan worden verwacht dat dit in de toekomst alleen maar zal toenemen als er niets gebeurt. Daarom heeft de Brandweer Noord-Nederland de hulp ingeschakeld van het technasium. De technasiumleerlingen zijn gevraagd om met een innovatieve, technische voorziening te komen om woningbrand te voorkomen of zodanig te beperken dat 70-plussers voldoende tijd hebben om zichzelf in veiligheid te brengen of door anderen in veiligheid worden gebracht.

Tweedejaars technasiumleerlingen van het RvEC gingen enthousiast aan de slag met deze uitdaging. In februari hebben de leerlingen het project afgerond en gepresenteerd aan de lokale opdrachtgever van de Brandweer in Drenthe. Afgelopen week mocht de beste groep uit deze klas hun idee presenteren in de halve finale op de brandweerkazerne in Meppel, waar ook de andere Drentse technasia vertegenwoordigd waren met hun beste groep. Het idee van de RvEC-leerlingen was een horloge dat aangesloten was op rookmelders, zodat bij het afgaan van de rookmelders ouderen en de brandweer via hun horloge snel op de hoogte gesteld werden van de brand. In hun prototype lieten ze zien dat de alarmeringen speciaal voor hun doelgroep waren door verschillende manieren van alarmeringen te gebruiken in hun horloge. Geluid, trillingen, lichtsignalen en een LCD-scherm met instructies van de brandweercentrale behoorden tot het arsenaal van hun eindproduct. Daarnaast is er middels een wifi-module en speaker rechtstreeks een verbinding met de alarmcentrale van de brandweer om mensen gerust te stellen en naar veiligheid te loodsen, terwijl de brandweer onderweg is. Verder hebben ze allerlei subsidieregelingen onderzocht en gelet op het ontwerp met betrekking tot bijvoorbeeld genderneutraliteit. Hiermee hopen ze de drempel om een dergelijk product aan te schaffen zo laag mogelijk te houden.

Met hun presentatie maakten de RvEC’ers indruk, want ze hebben de halve finale gewonnen! Op 20 april staan de leerlingen in de finale. Daar zullen ze hun idee pitchen aan een deskundige jury en het hier opnemen tegen vijf andere finalisten die de halve finale in hun regio gewonnen hebben. Dat wordt spannend. Veel succes!

Menu