Bijna 1000 jongeren ervaren bij Techniek Tastbaar hoe leuk techniek is

De eerste editie van Techniek Tastbaar in Hoogeveen was direct een succesvolle. Bijna 1000 leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs kwamen vrijdag 5 november naar het Alfa-college om kennis te maken met de wereld van techniek. De aanwezige RvEC-leerlingen vermaakten zich goed: “Gaaf is dit! Tot hoe laat mag ik blijven?”

Veel kinderen kwamen twee keer, ’s avonds namen ze hun ouders en broertjes en zusjes mee. Kennismaken met techniek en vooral zelf aan de slag gaan, het blijkt een praktische manier om jongeren te laten proeven van alle facetten van techniek. Behalve de bezoekers waren ook de deelnemende bedrijven enthousiast. Het organiserende team van Sterk Techniek Onderwijs lijkt een gouden formule in handen te hebben om jongeren te enthousiasmeren voor techniek.

Bedrijven uit de regio
In de techniekvleugel van het Alfa-college gaven zo’n 25 verschillende technische bedrijven uit de regio uitleg over het bedrijf en welke technische werkzaamheden er worden uitgevoerd. Diverse branches waren vertegenwoordigd. De aanwezigheid van zorginstelling Westerkim lijkt in dit verband vreemd, maar met de demonstratie van een tillift zagen de jongeren hoe belangrijk techniek binnen de zorg is.

Tassen vol met werkstukjes
De bedrijven zorgden voor ‘doe’-activiteiten die goed in de smaak vielen bij de jongeren. Er werd met veel enthousiasme gewerkt en ze namen veel werkstukjes mee naar huis. Het aanbod was dan ook divers: van virtual reality lassen tot het knippen van een autodeur, van het programmeren met AV-apparatuur tot het timmeren van nestkastjes, van 3D-printen tot racen in een racesimulator (“Dat was heel cool!”, zeiden de RvEC-leerlingen), van het bedienen van de marinekraan tot het flensen van een spaarpot. Er was niet alleen binnen van alles te doen, maar ook buiten vonden diverse activiteiten plaats. De docenten van de techniekopleidingen van het Alfa-college maakten in hun eigen praktijklolaken gebruik van de machines en materialen en vertelden over de beroepsopleidingen die er zijn.

Techniek in de toekomst
Techniek Tastbaar is georganiseerd door STO (Sterk Techniek Onderwijs). Projectleider Esther Aarse: „Ik ben heel tevreden en blij over deze dag. We geven jongeren de kans om te zien hoe divers techniek is en willen ze zo enthousiast maken voor een opleiding of baan binnen de techniek. Door vernieuwde technologieën, innovaties en digitalisering zijn er steeds meer baankansen in de techniek en het is belangrijk dat wij hier op de juiste manier op inspelen. Het was een geslaagde eerste editie van Techniek Tastbaar in Hoogeveen. Dit is zeker voor herhaling vatbaar.”

Foto: Kim Stellingwerf

Menu